Lastenkirjailija

nöpöneuvosNöpöneuvoksen kuukaudet

Tammikuussa taputellaan, helmikuussa hemmotellaan, maaliskuussa makaillaan, huhtikuussa huokaillaan, toukokuussa torkutaan, kesäkuussa kellitään.

Heinäkuussa hellitään, elokuussa elellään, syyskuussa syleillään, lokakuussa lojutaan, marraskuussa maiskutellaan, joulukuussa joulua juhlitaan.


Lastenrunot ovat ominta ja rakkainta aluettani. Yhä enemmän olen keskittynyt tämän genren uudistamiseen. Ennen kaikkea haluan hauskoilla ja tunteellisilla, vähän äänekkäilläkin, mutta viimeiseen asti kekseliäillä loruillani saada lapset eläytymään, oivaltamaan ja nauramaan.

Tekstini syntyvät Kirsi Kunnaksen, Kaarina Helakisan, Jukka Itkosen ja kansanperinnelorujen hengessä mutta usein tämän päivän vaikutteissa aina räppiin ja uusnonsenseen asti. Ihailen Roald Dahlin ja Daniil Harmsin anarkiaa, sillä kielen pitää rönsyillä ja tunteiden ryöpytä. Olen tunnettu rohkeudestani ja toisinajattelevuudestani, kokeellisuudestani ja rajojen ylittämisestä – ja tämä kaikki positiivisen iloisessa, sydämellisessä äänilajissa.

Ääneen luettavat lastenrunot ja lorut kuuluvat tärkeänä osana lapsen kielelliseen (samoin kuin musikaaliseen) kehitykseen, joka palautuu aina kivikauden tarinointiin, hokuihin ja loitsuihin asti. Sanoissa on magiaa, joka oikein tarjoiltuna kestää kehdosta vanhainkotiin.

Vaikka olen tottunut ja monipuolinen esiintyjä, tavoitteeni on aina haastaa omat rajani. Esiintymisvierailuillani tutkin metodisesti lastenrunouden ilmauksellisuutta, kehollisuutta ja roolitusta niin esittäjän kuin yleisön kulmasta. Runous on vuorovaikutusta: välittämistä ja lahjan jakamista.

Kolme kylmän kulkijaa kokoelmasta Kakkikirja.


Lastenrunokokoelmat:
Lakkikirja: lipattomia lastenrunoja ja tupsuttomia eläinloruja (Pikku-idis 2020, kuv. tekijä)
Kakkikirja: paukkuvia lastenrunoja ja haisevia eläinloruja (Pikku-idis 2016, kuv. tekijä)
Nakkikirja: makoisia lastenrunoja ja kotoisia eläinloruja (Pikku-idis 2013, kuv. tekijä)

Ala-asteen suomen kielen oppikirjat:
Friis, Tammi & Högväg: Poni pyörällä (Schildts & Söderströms 2020)
Martin, Tammi & Högväg: Kaverit! (Schildts & Söderströms 2019)
Tammi, Martin & Högväg: Kirahvin löytötavaratoimisto (Schildts & Söderströms 2018)

Lastenrunoantologiat:
Sanna Jaatinen (toim.): Tähtiviltti (Otava 2021)

Pinterest:
Nakkikirjan näytesivuja

Haluatko minut esiintymään?
Teen mielelläni kirjailijavierailuja päväkoteihin ja kouluihin:
Lukukeskus: kirjailijatietokanta


Lastenrunojani on julkaistu myös oppikirjoissa, esim. Onnimanni-runo alakoulun oppikirjassa Välkky 4: äidinkieli ja kirjallisuus (Sanoma Pro).


Tuotantooni kuuluu myös romaaneja, suomennoksialyriikkaa, aforismeja ja kolumneja sekä kuvituksia.

Olen Suomen Kirjailijaliiton, Helsingin Kirjailijoiden, Suomen aforismiyhdistyksen ja Kuvittajat ry:n jäsen.
Kuulun Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran perustajajäseniin.
Olen myös toiminut Satupäivän toimikunnassa ja Pro Lastenkirjallisuus ry:n puheenjohtajana vuoden 2017 loppuun saakka, mutta vetäytynyt omaan työrauhaan iltatähtien vuoksi.