Graafikko

Kuvantekijyyteni ilmenee nykyisin enää kirjoissa. Sitä se on, kun tulee perhettä ja paljon.  Taitan ja kuvitan kirjoja. Sanakirjoista painopiste on siirtynyt lastenkirjojen kuvitukseen.

Keskeisimmät työvälineeni ovat olleet tussikynä ja öljyväri.

TheLook
Jari Tammi: The Look (öljy 1997)

Tussityöt

Olen piirtänyt tussitöitä järjestelmällisesti vuodesta 1986 alkaen. Sarjalle tyypillinen kellosepäntarkka tyyli syntyi jo ensimmäisen piirustuksen ”Polttajan” myötä 12.9.1986 (Pariisi, Ranska). Kahdeksan ensimmäistä työtä valmistuikin samaisen interrail-matkan aikana, ja sen jälkeen niitä on syntynyt satoja, kausittain myös puuvärein, vesivärein tai pastellein väritettyinä. Piirustusten aiheet ovat yleensä pysyneet ihmisissä, mutta vaihtuvia teemoja ovat olleet mm. ns. Afrikka-sarja (esihistoriallisiin veistoksiin perustuen), talot, kellot, numerot ja aakkoset, ja kirjankuvituksissa jopa pöydät. Kaikki teokset ovat uniikkeja. Olen pitänyt useita yksityisnäyttelyitä varsinkin 1980-luvulla, sittemmin painopiste on tosiaan siirtynyt kirjankuvituksiin.

Tussi-16.2.92 Tussi-13.4.88

Tussikuvituksiani on seuraavissa teoksissa

Jari Tammi: Nassintai (Pikku-idis, 1990)
Sam Inkinen & Mauri Ylä-Kotola: Suuri Mantrakirja (Pikku-idis, 1992)
Iiro Tainio (toim.): Kauneimmat juomalaulut (Pikku-idis, 1993)
Mika Terho: Paradoksi (Pikku-idis, 1993)
Jari Tammi: Pöytäkirja (Pikku-idis, 1993)
Jari Tammi: Nassintai – Toinen versio (Pikku-idis, 1994)
Jari Tammi: Suuri vertailusanakirja (Pikku-idis, 2008)
Jari Tammi: Suuri haistattelusanakirja (Pikku-idis, 2012)
Jari Tammi: Suuri jääkiekkosanakirja (Pikku-idis, 2013)
Jari Tammi: Nakkikirja (Pikku-idis, 2013)
Jari Tammi: Kakkikirja (Pikku-idis, 2016)
Jari Tammi: Lakkikirja (Pikku-idis, 2020)

Lastenkirjojeni kuvituksesta syyskuussa 2018 Forumin LillaLuckanissa näyttely.

Olen Kuvittajat ry:n jäsen.

Öljytyöt

Öljyvärimaalaus on vähentynyt vuosien varrella, mutta varsinkin 1980-luvulla sekä 1990-luvun jälkipuoliskolla Walesissä maalasin paljon. Tyylisuuntani on aina ollut voittopuolisen surrealistinen.

Plysma
Jari Tammi: Plysmä (öljy 1985)

Suosikkitaiteilijani

Roberto MattaWassily Kandinsky ja Paul Klee. Sekä tietysti edesmennyt isäni Erkki Tammi.

Yhdistystoiminta

Toimin lounaishämäläisen kuvataideyhdistyksen Kuhankosken Killan puheenjohtajana kausina 2005–2006 nimenomaan muutos- ja uudistusjohtajana saattaakseni 60-vuotiaan yhdistyksen uuteen, vapaasti hengittävään, viriiliin aikakauteen. Valitettavasti puheenjohtajuus ja yhdistyksen nettisivujen uudistus sekä ylläpito veivät kaiken ajan itse luovalta työltä eli kuvataiteen tekemiseltäni, mikä oli (varmaan vain minun mielestäni) Pyrrhoksen voitto. Muuten kokemus oli upea ja tärkein syy Kanta-Hämeessä asumiseen noina vuosina.

ToteemiherraAalto
Jari Tammi: Toteemiherra Aalto (lyijykynä, pastelli 1996)

Muuta

Varsinkin nuorempana piirsin lehtiin poliittisia pilapiirroksia ja sarjakuvastrippejä. Tein myös kymmeniä kaitaelokuvia (käsikirjoitus, ohjaus ja osa näyttelytyöstä) aikana, jolloin joka filmirulla piti erikseen ostaa ja kehityttää. Mainosgraafikkona vahvuuksiani ovat printti ja typografia. Kustantajana taitan kirjat ja suunnittelen kannet. Lisäksi disaignaan nettisivuja.

Laituri-24

Laituri-52